Bursucul

Ploaia sfarteca aerul, un bici manuit de un vant aiuritor. In fata mea, acelasi tablou, pe fereastra, insistent, absurd, tintit de univers cu piroane indestructibile. Is legat de un scaun, obligat sa privesc pentru totdeauna aceeasi imagine, peste drum, o casa atat de certa incat nu sunt sigur ca nu e vis. Acest tablou este, in mod bizar, eul meu profund, strajuind neprabusirea mea in Abis.

Nu sunt multe zile trecute de cand valoarea pe care candva mi-am dat-o s-a destramat in tarana. Cineva a venit, peste noapte, si mi-a furat cuvintele, punand in loc o ascultare fara sine. Obosit de egolatrii prapadite si oglinzi caricaturale, copil din flori al unor hilare precizii imprecise, am ales sa traiesc la marginea unei morti negociate amiabil, cu data si ora prestabilite. M-am casatorit cu ea, o iubesc si imi apartine, atat cat poate suprema libertate, Moartea, sa apartie cuiva.

In loc de Constiinta, am pus un Bursuc. Un Bursuc pe care, candva, intr-un amar accident, l-am ucis. Atat de tare m-a rascolit, da, incat nu am mai fost om un an, ci bursuc. Dupa acel an, am fost iar om, dar mai putin si nu am mai fost niciodata. Desi fusese un accident si nu a putut fi evitat decat daca as fi avut mai multe maini, mai multi si mai adanci ochi sau un simt despre care nu stiu nimic. Am suferit atat de tare si de profund, de atunci, incat trupul a devenit Durere intru totul, mintea s-a smintit si se rasteste la sine, iar dragostea a devenit chinul indreptarii tuturor chimiilor vulgare de care m-am facut vreodata vinovat.

Cand speram ca m-am inaltat si am sporit, a inceput iar ploaia si tabolul cu Bursucul s-a asezat la loc, reamintindu-mi ca sunt pedepsit, sa nu evadez, in extazul lui absurd, sa imi continui penitenta pana cand, fara sa fac nimic, voi strapunge zidul impenetrabil dintre Aici si Acum si Acolo si Atunci, cand voi realiza ca sunt o simpla fantoma din visul unui Creator despre care nu stiu nimic. Iar El traieste in al meu, morminte in morminte. Sau sanctuare in sanctuare. Sau morminte in sanctuare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s